Вулканът Етна в Сицилия, най-големият активен вулкан в Европа, се плъзга на изток в морето и учените се опасяват, че може да предизвика катастрофално цунами, пише "Грийк рипортър".

Учените са загрижени, че бавните движения, които са били измерени на югоизточния хълм на Етна, могат да ескалират и да доведат до частичното му срутване в морето.

Подобно събитие би изложило на риск Сицилия и Йонийско море, тъй като отломките биха навлезли в околните води, което вероятно би причинило опустошителни вълни.

Въпреки това изследователите, които наблюдават мястото, казват, че всичко, което могат да направят засега, е да "държат под око" активния вулкан, тъй като няма начин да се каже дали това ускорение ще дойде след години или векове.

Предишната работа се фокусира само върху надземния компонент на Етна, но събирането на новите подводни измервания потвърди, че движението се дължи на гравитацията, действаща върху неговия нарастващ и нестабилен склон.

"Можете да мислите за бавно свлачище в момента - 4 см за 15 месеца, така че се движи много бавно, но има опасност да се ускори и да образува свлачище, което се движи много бързо към морето", коментира д-р Морелия Урлауб от Geomar Helmholtz Center for Ocean Research.

"Ние наблюдаваме Етна от около 30 години, но 30 години са нищо в сравнение с възрастта на Етна, който е на 500 000 години", каза тя.

"Може да се случи след 10, 100 или 100 000 години - не можем да кажем", заключи тя.

Имайки предвид това, тя каза, че засега е много важно да продължим да наблюдаваме вулкана и да се опитаме да добием представа какво ниво на движение може да показва неизбежен колапс.

От 2000 г. насам Етна е имала четири странични изригвания, а именно през 2001 г., 2002 до 2003 г., 2004 до 2005 г. и 2008 до 2009 г. Изригвания на върха се случиха 8 пъти - през 2006 г., 2007 до 2008 г., през януари до април 2012 г., през юли до октомври 2012 г. декември 2018 г. и отново през февруари 2021 г.

През февруари 2022 г. вулканът Етна изхвърли масивен висок дванадесет километра стълб от вулканична пепел в небето над италианския остров Сицилия.

Учени от италианския Национален институт по геофизика и вулканология (INGV) в Катания казват, че дейността е съсредоточена върху поток от лава на югоизточния склон на планината. Според италианската агенция за гражданска защита пепелта от изригването е покрила близките градове.

Ново изригване на Етна затвори летище в Италия

Ново изригване на Етна затвори летище в Италия

Няма обаче данни за ранени или сериозни материални щети