В Германия студентите харчат по 900 евро на месец. Най-голямата част от тази сума отива за жилище, посочва Дойче веле.
Ето какво трябва да знаете за разходите, ако искате да следвате в някой германски университет
.

Колко харчите на месец? Близо 60 000 германски студенти са отговорили на този въпрос през лятото на 2016 в рамките на мащабно проучване на германската академична организация "Щудентенверк". Резултатът гласи: несемейните студенти, които живеят в едночленно домакинство, харчат средно по 918 евро на месец. За храна дават по 168 евро месечно, за дрехи - по 42 евро, за телефон и интернет - по 31 евро. Най-много отиват за квартира - средно по 323 евро на месец. А останалите - за книги, заведения и други.

Какви са наемите?

Разбира се, от град до град има огромна разлика в наемите.Така например, докато едно жилище с площ от 30 кв м, намиращо се близо до университета, в Мюнхен струва 634 евро на месец, в Берлин цената му е 416 евро, а в Лайпциг - само 322 евро. Това става ясно от проучване на кьолнския Институт за германска икономика. Впрочем, Мюнхен е първенец и по цените на единичните стаи в т.нар. студентски споделен апартамент (на немски WG). Една такава стая там струва 570 евро на месец. Средната цена за цяла Германия възлиза на 353 евро месечно, като най-ниската е регистрирана в Котбус - само 200 евро на месец.

"За студентите с малък бюджет статите в студентски общежития се оказват единственото решение", казва Бернхард Бьорзел от "Щудентенверк". Средно стаите в общежития излизат по 238 евро на месец. За съжаление обаче броят на статите в общежитията далече не отговаря на нуждите. Запитванията многократно надхвърлят предлагането.

Как да си намерите по-евтина квартира?

За онези, които нямат късмет с търсенето на квартира или пък не могат да си позволят такава, има и други алтернативи. Например: да живееш при пенсионер, на когото да помагаш при пазаруване, в домакинството или в градинската работа. Междувременно пенсионери предлагат стаи в жилищата си в общо 30 германски града. Концепцията на този проект за споделено живеене е следната: за един квадратен метър жилищно пространство студентът трябва да помага по един час на месец. За 15 квадрата съответно 15 часа и т.н. Младежите обаче сами трябва да плащат тока и водата, която изразходват. Повече информация за тази възможност можете да откриете тук: www.wohnenfuerhilfe.info.

Какво още включва студентският бюджет?

Освен за наема, студентите трябва да отделят и два пъти в годината пари за т.нар. Студентски билет, включващ семестриалната такса и карта за обществения транспорт. И тези такси се различават силно в отделните федерални провинции. Така например през миналия семестър студентите в Пасау са плащали само по 72 евро на семестър, а в Хановер - по 425,06 евро.

За да вържат двата края, много от студентите в Германия са принудени да работят. Особено тези, които не получават стипендии и издръжка от родителите си. Важно е да се знае, че който печели не повече от 8820 евро годишно (от 2018: 9000 евро), не подлежи на данъчно облагане. Това важи, разбира се, и за българите сред студентите в Германия. Впрочем, от 2014-та насам те имат неограничено право на работа, стига да си намерят такава. Според проучване на "Щудентенверк", близо 68% от студентите в Германия работят.