Турция разкритикува "неприемливото" гласуване в Комисията по външни работи към Европейския парламент, с което се призовава ЕС да прекрати преговорите с Анкара за еврочленство, информира "Ройтерс".

Комисията призова Европейската комисия и страните членки официално да прекратят предприсъединителните преговори с Турция заради нарушаване на правата на човека, гражданските свободи, оказване на политическо влияние върху правосъдната система и териториалните спорове с Кипър и балкански съседи.

Йоханес Хан се обяви за прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС

Йоханес Хан се обяви за прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС

Той посочва, че би било по-честно…

"Абсолютно неприемливо е, че един необвързващ, консултативен проектодоклад призовава за пълно прекратяване на преговорите ни за присъединяване към ЕС", обяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

"Очакваме нужните корекции да бъдат направени и окончателният доклад да бъде по-реалистичен, безпристрастен и насърчителен. Само такъв доклад ще бъде взет под внимание от нашата страна", поясни представителят.

Той отбеляза още, цитиран от медии, че окончателният доклад ще бъде гласуван от Европейския парламент през март. Говорителят уверява, че Турция ще продължи с необходимите реформи.

Турция и не помисля за членство в ЕС, докато Австрия е председател

Турция и не помисля за членство в ЕС, докато Австрия е председател

Австрия поема ротационното председателство от 1 юли

Турция заявява, че членство в ЕС остава една от основните стратегически цели, въпреки че преговорите, които официално започнаха през 2004 г., са блокирани от години. Някои евролидери и представители призовават за прекратяване на преговорите с Анкара.

"Очакванията ми са, че в рамките на две седмици голямо мнозинство в Европейския парламент ще гласува за прекратяване на преговорите за присъединяване с Турция, както Комисията по външни работи направи днес", написа в "Туитър" докладчикът Кати Пири.

През октомври президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че обмисля да постави въпроса за еврночленството на референдум.

Анкара подаде документи за членство през 1987 г.