Споразумение за Великобритания в ЕС е постигнато. Край на драмата. Това съобщи в Туитър президентът на Литва Далия Грибаускайте.

Европейският съюз се е обединили около пакт с реформи на срещата на върха в Брюксел.

С него трябва да се предотврати излизането на Великобритания от ЕС.

Близо 2 денонощия държавните и правителствени лидери обсъждаха текста на споразумението с Лондон. От друга страна не бива да ощетява правата на европейските граждани, които живеят и работят във Великобритания.

Постигнатото споразумение отговаря на всички опасения на Лондон, но запазва европейските ценности, заяви Доналд Туск. Британският референдум все пак ще има последната дума.

Европейските лидери се споразумяха за „справедлив компромис” с британския премиер Дейвид Камерън, благодарение на което той ще може да агитира за оставането на Великобритания в Общността, посочи германският канцлер Ангела Меркел.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че „с цялото си сърце и душа” ще води кампания за оставането на Великобритания в ЕС, след като на срещата на ЕС е извоювал споразумение, даващо на страната му „специален статут”, предаде Ройтерс.

По време на финална среща между президента на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е станало ясно, че се подготвя такова споразумение.

През деня се появиха спекулации, че те може да продължат и през уикенда. Веднага след края им британският премиер ще се върне в Лондон за спешна среща на кабинета.

Целта на британския премиер Дейвид Камерън е да се споразумее за промяна в правилата на Евросъюза, но и по друг основен въпрос - именно орязване на помощите за мигрантите и даване на повече права на националните парламенти.

Премиерът Бойко Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

По-рано гръцките управляващи заплашиха да блокират сделката с Лондон, ако Атина бъде наказана заради мигрантите.

Темата с миграцията и опазването на границите се отлага за 5 март, когато европейските лидери ще се съберат отново заедно с Турция.

Да се затворят всички външни граници на ЕС е моята позиция днес, считам, че е пагубно една по една държавите да изграждат граници в сърцевината в Европа, какво ще правим с мигрантите, които прииждат, предложи отново Бойко Борисов.

Но с моето предложение не се съгласяват, а то е отвъд оградата да останат мигрантите, не в рамките на ЕС - България или Гърция, защото Чехия, Австрия, Германия не приемат бежанци вече, допълни той.

Ако това не се направи, то след 3 месеца, когато решат да го направят, вече ще е късно, а времето се оправя и натискът на границата се увеличава, отбеляза Борисов.