Преговарящите в Конгреса на САЩ са близо до договаряне на нов финансов пакет за подпомагане икономиката, който може да включи втори кръг директни плащания, но вероятно няма да има финансиране за щатската и местна власт. Това разкриха източници пред "Политико", които са запознати с преговорите.

Източниците поясниха, че се преговаря за общ пакет от 900 милиарда долара. Те смятат, че споразумението може да бъде финализирано най-рано тази сутрин.

Директните плащания за американците вероятно ще бъдат далеч по-малко от 1200 долара на човек, както бяха осигурени в началото на епидемията от коронавирус. Президентът Доналд Тръмп настоява да се отпуснат пари на американците, което се подкрепя от либерали като Бърни Сандърс. Удължаване финансовата помощ за безработица също е част от договаряния пакет.

Преговорите се придвижват бързо. Четирима конгресни лидери - председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидерът на малцинството в долната камара Кевин Маккарти, лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър и лидерът на мнозинството в горната камара Мич Макконъл - проведоха среща с финансовия министър Стивън Мнучин в Конгреса във вторник вечерта. Преговарящите се опитват да постигнат споразумение наред със законопроект за финансиране на правителството, който трябва да бъде приет до петък.

Двата най-спорни въпроса - финансиране на щатските и местни правителства и защита на бизнеса от поемане на отговорност - са изключени от споразумението. Финансирането на щатите и местната власт бе сред приоритетите на Пелоси, Шумър и демократите. Компромисът не включва такива средства, както първоначално се предвиждаше, но демократите обявиха, че са осигурили друга помощ за щатите в законопроекта. Републиканците обещаха да се борят да защитят бизнеса от поемане на отговорност при съдебни искове във връзка с коронавируса и демократите за по-голяма помощ за щатите и местната власт през следващата година.