Демократите са на път да влязат в сблъсък с президента на САЩ Доналд Тръмп за военните правомощия и Иран.

Днес демократите в Камарата на представителите ще гласуват резолюция за военните пълномощия. Резолюцията има за цел да ограничи правомощията на Тръмп за предприемане на военни действия срещу Иран без разрешението на Конгреса. Демократите са възмутени от стратегията на администрацията, съобщава The Hill. 

Иран пусна видео с изстрелването на ракетите към базите на САЩ

Иран пусна видео с изстрелването на ракетите към базите на САЩ

Видеото показва приготовленията в непозната подземна ракетна база на Ислямската република

Напрежението в Близкия изток ескалира, след като САЩ убиха иранския генерал Касем Солеймани в началото на годината. Вчера Иран отговори с ракетни атаки по две иракски бази с американски войници.

В сряда топ представители на администрацията - министърът на отбраната Марк Еспър, държавният секретар Майк Помпео, шефът на ЦРУ Джина Хаспъл и началникът на обединените генщабове Марк Мили - информираха двете камари на Конгреса за стратегията и действията на правителството.

Резолюцията ще принуди Тръмп да прекрати враждебните действия срещу Иран, освен ако Конгресът на даде зелена светлина за война или действия за предотвратяване на непосредствена заплаха. Администрацията оправда атаката, при която беше убит Солеймани, аргументирайки се, че е била необходима за предотвратяване на "непосредствена" заплаха.

Иран приключил с отмъщението си за ген. Солеймани

Иран приключил с отмъщението си за ген. Солеймани

Ислямската република е действала според Устава на ООН, твърди Маждид Тахт Раванчи

Демократите не са удовлетворени от предоставената разузнавателна информация. Запитана дали е била убедена, че е имало заплаха за САЩ, кандидатът за президент Елизабет Уорън отговори категорично "не".

Гласуването днес вероятно няма да е последният сблъсък по казуса.

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър поиска същите представители на администрацията за втори път да представят информация за Иран тази седмица. Той подчерта, че в сряда само 15 сенатори са имали възможност да задават въпроси.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че долната камара обмисля допълнително законодателство, включително отмяна на Закона за пълномощията за използване на военна сила (AUMF) от 2002 г. и законодателство, което да попречи на администрацията да използва финансиране на военни действия срещу Иран. AUMF от 2002 г. позволи САЩ да започнат война с Ирак. Администрацията използва закона като част от юридическото оправдание за удара по Солеймани.

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп
Обновена

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп

Той потвърди, че няма пострадали американци при ракетната атака

Гласуването в Сенат за военните пълномощия се очаква най-рано следващата седмица. Резолюция на сенатор Тим Кейн предвижда Тръмп да прекрати враждебните действия срещу Иран до 30 дни, ако няма "непосредствена" заплаха. Двама сенатори от Републиканската партия обявиха, че ще подкрепят предложението на Кейн, което е удар върху администрацията. Това са Майк Лий от Юта и Ранд Пол от Кентъки.