Високопоставени британски депутати, подкрепящи Брекзит, с "ултимативно" искане към премиера на Великобритания Тереза Мей правителството да се откаже от един вариантите за митническо споразумение с ЕС, съобщава БиБиСи.

Британската медия се е сдобила с документ от 30 страници, в който се подчертава, че с "митническо партньорство" е "невъзможно" да се сключат смислени търговски споразумения, а също така прави безполезно министерството за международна търговия.

Информацията е разпространена преди ключова среща на министри днес. Те ще обсъдят различни варианти за замяна на членство в митническия съюз с ЕС.

Казусът заплашва да разедини подкомисията за Брекзит и може да има дългосрочни последици за правителството.

Всички страни членки на ЕС са част от митническия съюз, което означава, че няма вътрешни мита върху обмена на стоки между тях. Страните членки са договорили общи мита за стоки от държави, които не членуват в съюза.

БиБиСи е разбрало, че финансовият министър Филип Хамънд подкрепя митническо партньорство, което предвижда Великобритания да налага митническия режим на ЕС по границите си и да събира митата от името на Брюксел.

Решението за партньорство може да помогне за разрешаване на въпроса с ирландската граница, тъй като няма да има "твърда" митническа граница между Обединеното кралство и ЕС.

Но поддръжниците на Брекзит се опасяват, че схемата ще бъде скъпа и сложна за изпълнение, а също така може да означава, че Великобритания безсрочно ще бъде заклещена с митническите договорености на ЕС.

В документа депутатите казват, че идеята трябва "бързо да бъде премахната от масата", тъй като има "девет фундаментални проблема".

Според Press Association "Даунинг стрийт" е бил предупреден, че евентуално митническо партньорство може да събори правителството, тъй като поддръжниците на Брекзит сред управляващите консерватори го възприемат като неприемливо, защото смятат, че това ще означава, че "Брекзит е само по име".

Премиерът, подкрепян от финансовия министър, вероятно ще настоява да се запази вариантът за митническо партньорство.

Митническо партньорство е едно от двете предложения на правителството.

БиБиСи пояснява, че източници, близки до Мей, са заявили, че тя е спокойна и уверена, че ще се договори с министрите по въпроса.