Консерваторите в Иран са на път да получат голямо мнозинство след проведените в петък парламентарни избори, показват предварителните резултати, цитирани от "Гардиън".

Резултатите отразяват недоволството от спадналото жизнено равнище и очевидната задънена улица в отношенията със Запада.

Осмина задържани в Иран за продажба на гласове

Осмина задържани в Иран за продажба на гласове

Осмина задържани в Иран за продажба на гласове

Това също означава, че силните поддръжници на върховния лидер аятолах Али Хаменеи ще контролират всички нива на властта в Иран с изключение на президентството. Реформаторите, избрани преди четири години заради обвързването със Запада, бяха най-голямата партия в парламента, но много от техните предложения бяха блокирани от други центрове на властта в Ислямската република, предимно от Съвета на пазителите.

В петък многократно беше отлагано затварянето на 55 000-те изборни секции, като проправителствени източници съобщиха, че секциите са останали отворени до полунощ заради високата активност.

Ключови парламентарни избори в Иран

Ключови парламентарни избори в Иран

Тест за президента Хасан Рохани

Опоненти на правителството обявиха, че властите са се надявали напливът в последната минута да замаскира бойкота на изборите в големите градове заради разочароващите ирански политики.

При обявени 42 от 290 места 4/5 падат в ръцете на консерваторите.

Според неофициалните данни общата избирателна активност в Техеран е едва 22%, а на национално ниво - близо 40%, което е сериозен спад от 62% през 2016 г.

Президентските избори в Иран ще се проведат следващата година, което означава, че държавният глава Хасан Рохани може да се изправи пред трудна година, ако в парламента консерваторите имат мнозинство.

Предварителните резултати също показват, че 14 бивши министри от управлението на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад са избрани, както и неговия бивш гуверньор на централната банка.

Бившият кмет на Техеран Мохамад Багир Галибаф също е на път да влезе в парламента, което означава, че може да се превърне в един от фаворитите за председател на законодателния орган.