Кораб от военноморските сили на САЩ спаси в събота двама ирански моряци от риболовен съд, който е бил на дрейф в Оманския залив в продължение на 8 дни, съобщи VoA с позоваване на Централното командване на американските ВМС.

Бълкерът "Чарлз Дрю" се е притекъл на помощ, след като в Обединените морски сили, международната морска коалиция с щаб с Бахрейн, е получен сигнал за бедствие от моряците.

Шест часа след това "Чарлз Дрю" е пристигнал на място и е доставил на моряците хранителни продукти и вода, а екипажът е оказал медицинска помощ на бедстващите.

"Това е, на което са ни учили и за което сме готови. Като професионални моряци сме длъжни да помагаме на нуждаещи се хора в морето." - заяви шефът на Централното командване на американските ВМС вицеадмирал Брад Купър.

В изявление на военния флот на САЩ се посочва, че "Чарлз Дрю" благополучно е прехвърлил двамата ирански моряци на кораб от бреговата охрана на Оман близо до столицата Маскат. Съобщава се, че моряците са били в добро здравословно и психическо състояние.

"Признателни сме на правителството на Оман за помощта и подкрепата за връщането на моряците у дома", допълва Купър.

Товарният кораб "Чарлз Дрю" е зачислен към американските военноморски сили през 2010 г., започва да провежда мисии през пролетта на 2011 г.