Случаите на заразени с коронавирус в Чехия надхвърлиха 3000, обяви Министерството на здравеопазването на централноевропейската страна, цитирано от "Ройтерс".

В понеделник са потвърдени 184 нови случая, което е увеличение с 6,5%, но вторият ден с най-голямо забавяне от 1 март, когато бяха съобщени първите случаи.

В Чехия с призив "спасете" бирата

В Чехия с призив "спасете" бирата

Заради коронавируса властите затвориха ресторантите и бирариите, което води до риск от разваляне на наливната бира

Държавата, която е извършила повече от 43 000 теста и увеличава тестването, е с най-много случаи сред бившите социалистически държави, но има далеч по-малко случаи от западния си съсед Германия.

Министерството отбеляза, че общо в страната има 3002 потвърдени случая и 24-ма починали, докато 25 души са се възстановили.

Властите се надяват да започнат да отменят ограниченията след Великден през април, ако ситуацията е под контрол.

Нови строги мерки в Чехия срещу коронавируса

Нови строги мерки в Чехия срещу коронавируса

Забраните няма да важат за погребенията

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 697 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 33 000. Регистрирани са случаи в 203 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 787 000 случая и над 37 000 починали в 178 държави, възстановили са се над 166 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".