Има една държава, за което ние не знаем нищо за ситуацията с коронавируса и това е Северна Корея. Няма официална статистика от изолираната държава, но някои новини подсказват, че вероятно има случаи, обяви Оливър Хотам, анализатор за NK News, цитиран от Би Би Си.

Разумно е да се приеме, че те са ограничени в граничните провинции, обясни той.

Как можем да предположим, че в столицата Пхенян няма случаи? По-рано тази седмица официални лица заедно с лидера Ким Чен-ун присъстваха на откриването на нова болница и никой не носеше маска. Но държавната медия съобщава за много ограничения по границата и има кампании във връзка със заплахата. Официални лица и граждани, които не следват правилата, са публично наказвани.

Ако вирусът здраво удари страната, ситуацията ще бъде катастрофална, смята Хотам. За диагностициране на Covid-19 са необходими специални материали, които страната може и да не притежава. Отделно много голяма част от населението вероятно е уязвимо. Младите хора също вероятно са под риск заради фактори като разпространението на туберкулоза, недохранване и тютюнопушенето.

От друга страна Северна Корея има огромна армия и развити силови структури, което улеснява блокирането на засегнатите райони. Като цяло в страната движението на хора е ограничено и при нормални времена.

"Реалното предизвикателство ще бъде на граничния регион с Китай. Там има много голяма корупция и границата е много пропусклива", смята Хотам.

Междувременно южнокорейската медия "Йонхап" съобщи, позовавайки се на министерство, че Северна Корея отново е удължила мярката детските градини и училищата да останат затворени из цялата страна. Миналия месец беше обявено, че КНДР ще отложи отварянето на училищата, но не беше спомената конкретна дата. Сега отново не става ясно кога ще започне новата година.

Детските градини и училищата в КНДР обикновено са ваканция до средата на февруари.

Пхенян твърди, че няма случаи на коронавирус в страната, макар че експерти се съмняват в това.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 207 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 8600. Регистрирани са случаи в 166 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 218 000 случая и близо 9000 починали в 158 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".