САЩ са близо до пика на епидемията от коронавирус, обяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Робърт Редфийлд пред NBC.

Щатите са държавата с най-много смъртни случаи от коронавирус в света. Според "Ройтерс" повече от 22 000 души са починали. Около 2000 починали са съобщавани всеки ден четири дни поред, като най-много смъртни случаи има в и около Ню Йорк.

САЩ отпуснали милиони долари на лаборатория в Ухан за експерименти върху прилепи

САЩ отпуснали милиони долари на лаборатория в Ухан за експерименти върху прилепи

Институтът по вирусология в Ухан е провеждал експерименти върху прилепи

"Точно сега приближаваме пика...Вие знаете, вие сте на върха, когато на следващия ден реално е по-малко от предния ден. Ние стабилизираме сега", коментира Редфийлд.

Той поясни, че се надяват тази седмица да могат да обявят, че са достигнали върха.

По думите му тази пандемия различно засяга всяка част от страната и поради тази причина внимателно ще прегледат и оценят информацията преди да препоръчат разхлабване на препоръките за социална дистанция до май.

Според експерта редица неща трябва да се случат преди да се отвори страната, включително увеличаване на възможностите за ранно установяване на случаите на заразени, изолирането им и проследяване на потенциалните носители.

Д-р Фаучи: САЩ можеха да спасят живот с по-ранни действия

Д-р Фаучи: САЩ можеха да спасят живот с по-ранни действия

За първи път в историята всички 50 щата са с декларация за бедствие

Редфийлд отбеляза още, че отмяната на мерките ще става стъпка по стъпка, постепенен процес.

Той благодари на американците за спазването на указанията за социална дистанция. Експертът припомни, че без мерките коронавирусът може много лесно да убие между 250 000, 500 000 и един милион американци.

Според Университет "Джон Хопкинс" най-малко 22 116 души са починали от коронавирус в САЩ, а над 557 663 са заразените.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,7 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,87 млн. случая и над 115 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 434 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".