Директорът на федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ призна пред Конгреса, че коронавирусът е "поставил тази държава на колене". САЩ са регистрирали повече от 2,3 милиона заразени и над 121 000 починали.

Робърт Редфийлд каза по време на изслушване във Вашингтон, че в американското обществено здравеопазване има сериозен недостиг на финансиране от дълго време и е необходима спешна инвестиция.

САЩ: 32 405 заразени с COVID-19 за ден

САЩ: 32 405 заразени с COVID-19 за ден

Скок на пандемията

"Ние направихме най-доброто, което можем за спиране на този вирус и реалността е, че постави тази държава на колене", подчерта Редфийлд пред Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите, която отговаря и за здравеопазването, пише "Гардиън".

"Ние вероятно ще похарчим 7 трилиона долара заради един малък вирус", добави той. По думите му САЩ са "използвали капацитета, който имаме" за овладяване на пандемията, но "критиците ще бъдат там".

Администрацията на Доналд Тръмп е остро критикувана за мудния първоначален отговор срещу коронавируса, докато се разпространяваше в Азия и Европа в началото на 2020 г. Американският лидер многократно омаловажи риска от Covid-19.

ЕС май затваря границите си за граждани на САЩ

ЕС май затваря границите си за граждани на САЩ

Причината е пандемията от коронавирус

Редфийлд се оплака, че на местно, щатско и федерално ниво има хроничен недостиг на финансови средства за основните способности на общественото здравеопазване, включително анализиране на данните, "лабораторна гъвкавост", здравни работници, възможности за спешен отговор и "нашета глобална здравна сигурност по света". Според него сега е моментът да се увеличат разходите.

Снимка 485038

Източник: ЕПА

В началото на изслушването доктор Антъни Фаучи, топ експертът по инфекциозни заболявания в САЩ, заяви пред Конгреса, че ще правят повече тестове за коронавирус. Няколко часа по-рано Тръмп обяви, че е бил сериозен, когато е обявил на предизборен митинг през уикенда, че призовава за намаляване на тестовете в страната.

Случаите на коронавирус продължават да се увеличават в около половината американски щати, но Тръмп каза на митинг в Тълса, Оклахома, че увеличеното тестване прави САЩ да изглеждат зле и е поискал от служителите си да забавят тестването.

Няколко часа по-късно Фаучи коментира, че на никой от тях не е заповядано да забавят извършването на тестове. "Това е факт. Всъщност ние ще правим повече тестове", подчерта той.

По думите на Фаучи следващите няколко седмици ще са решаващи, като конкретно има предвид увеличаващите се случаи във Флорида, Аризона и Тексас.

Експертът съобщи, че е "предпазлив оптимист", че ваксината против коронавируса ще бъде готова до края на годината или в началото на 2021 г.