Косовските власти обвиниха 11 души, включително един министър и депутат от управляващата партия, за предполагаемо предоставяне на държавни работни места на хора въз основа на тяхната политическа принадлежност, предаде "Ройтерс".

Основание за делото станала информацията от подслушванията, направени през 2011 г. по време на операция за борба с корупцията от страна на полицейската мисия на Европейския съюз.

Премиерът на Косово уволни вътрешния министър и шефа на разузнаването

Премиерът на Косово уволни вътрешния министър и шефа на разузнаването

Заради екстрадирането на шестима турски граждани

Служители на ЕС казват, че косовското правителство, ръководено от бивши партизани, не е направило достатъчно, за да очисти вкоренената корупция и организираната престъпност, често цитирана като основна пречка за чуждите инвестиции в бедната балканска нация от 1,8 милиона души.

Почти всички обвиняеми са членове на управляващата Демократическа партия на Косово (ДПК), включително министърът на иновациите и предприемачеството Бесим Бечай, който е на власт от 2007 г. насам.

Обвинението е свързано с престъпна дейност по наемане, разпределяне на високи позиции въз основа на партийни връзки и приятелски отношения, заяви прокурор по делото в свое изявление.