Президентът на Сърбия Александър Вучич, който е на посещение в Косово, се опита да посети село Баня в Скендерай, което е населено със сърби, но беше върнат от косовската полиция, съобщава местният новинарски сайт Gazeta Express.

Вучич започна двудневно посещение в Северно Косово

Вучич започна двудневно посещение в Северно Косово

Сърбия няма да приеме и не може да приеме наложените решения от 2008 г.

Снимка 377292

Източник: ЕПА

Вучич реши да продължи с планираното посещение въпреки нареждането на косовското правителство и протестите на местни албанци срещу визитата му в Дреница.

Косовски албанци в Дреница блокираха пътя до село Баня като протест срещу посещението на Вучич. Местни жители заявиха, че няма да позволят на Вучич да посети региона, докато не се извини на албанците за престъпленията на Сърбия по време на войната за Косово през 1998-1999 г. Косовски албанци издигнаха препятствия по пътя, за да блокират Вучич, включително запалиха и гуми.

Снимка 377290

Източник: ЕПА

В понеделник сутринта премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви, че е отменил разрешението Вучич да посети Баня от съображения за сигурност. Въпреки забраната сръбският лидер и придружаващата го делегация се насочиха от Зубин поток към Баня. Косовската полиция обаче спря Вучич и след кратък разговор президентът беше върнат в Северна Митровица.

Снимка 377289

Източник: ЕПА

Впоследствие на място бяха изпратени мироопазващи сили от НАТО.

Вчера сръбският президент започна двудневно посещение в Косово.