Последното име, добавено в списъка на онези, които избират кандидатите за президентските избори във Франция, дава повод за размисъл - то е на котка. Това съобщава politico.eu.

Името на Гастон Лекат е добавено в списъка на Зелената партия за президентските първични избори от неговия собственик - журналистка от "Льо Монд", за да подчертае абсурдите на политическия процес.

Тя заявява, че не се е изисквало предоставянето на каквото и да било доказателство за самоличност, за да регистрира домашния си любимец, за да гласува на първичните избори на "Европа Екология Зелените". Чрез тези избори ще бъде избран кандидатът на Зелените за президентските избори. Гастон Лекат не бил истинското име на котката.

След като регистрирала котката си онлайн, журналистката казва, че тя дала празен глас.

Информацията за регистрираната котка е последната във вълната от критики към първичните избори във Франция. Консервативната Републиканска партия е критикувана, че е събирала по 2 евро за гласуване на членовете й в нейните предварителни избори за президент.

"Остава да се види дали приятели на Гастон са имали същата идея. Ако да, колко много, и дали онези с фалшивите регистрации ще променят резултат, който може да е много близък", отбелязва още вестникът.