Западът предупреди, че ядрените заплахи на Владимир Путин трябва да се приемат сериозно, но че те няма да притесняват съюзниците от НАТО, които имат планирано съвместно учение за ядрено възпиране следващия месец, пише "Евронюз".

Руският президент каза, че е готов да използва "всички налични средства", за да защити руските територии, включително четирите части на Украйна, които бяха незаконно анексирани по-рано този месец след фиктивни референдуми.

В Европа заплахата се смята за "сериозна" от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"И в същото време, както с всеки негов цитат, ние няма да се поддадем на изнудване от това, което казва. Имаме много ясна позиция за това как искаме да продължим", подчерта тя миналата седмица.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) Русия притежава 5977 ядрени бойни глави - най-високият брой в света, въпреки че около 1500 са бойни глави, очакващи разглобяване. Около 1588 са разположени, което означава, че са поставени на ракети или са разположени в бази с оперативни сили.

В Европа Франция и Обединеното кралство са единствените страни с ядрени оръжия. Смята се, че заедно те имат 515 ядрени бойни глави, от които 400 са разположени, според SIPRI.

САЩ също имат около 100 ядрени бойни глави, съхранявани в Европа във въздушни бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция, според Центъра за контрол на въоръженията и неразпространение. Това са сред 5428-те ядрени бойни глави, които САЩ притежават, от които 3708 са в действие, а останалите трябва да бъдат демонтирани.

НАТО следващата седмица ще продължи със своите годишни едноседмични съвместни учения за ядрено възпиране Steadfast Noon въпреки руските заплахи, като Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО, подчертава, че "това не е в отговор на случващото се в Украйна".

"Ядреното възпиране е ключова характеристика на отбраната и позицията на възпиране на НАТО. Като такава, съюзниците провеждат редовно този тип учения."

"Това е нещо, което НАТО ще направи, независимо от това, което се случва на място в Украйна", каза тя пред "Евронюз".

НАТО: Москва знае, че ядрената война не може да бъде спечелена

НАТО: Москва знае, че ядрената война не може да бъде спечелена

Oбстоятелствата, при които НАТО би използвало ядрени оръжия са "изключително далечни"