На 17 юли 2014 година малайзийският пътнически самолет, изпълняващ полет MH17, беше свален над Източна Украйна, напомня Дойче веле. Чия е вината за смъртта на 298 пътници? Следователите сочат с пръст Русия. Но оттам отговарят: Нет!

Повече от две години след свалянето на малайзийския самолет следователите насочват подозрението към Русия. Самолетът с 298 пътници на борда е бил свален с руска ракета „Бук”, потвърди в Холандия международният разследващ екип. Според следователите, ракетата е била изстреляна от проруски бунтовници в Източна Украйна, а самата мобилна установка после е била откарана обратно в Русия. „Имаме убедителни доказателства за това”, заявиха следователите. Тези доказателства се базират върху анализа на сателитни снимки и на информации, подадени от тайните служби.

От своя страна Москва за пореден път категорично отхвърли обвиненията. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, новите данни, получени благодарение на руските радари, показват, че самолетът не е бил обстрелван от територията на проруските сепаратисти. Песков също увери, че руските доказателства са неоспорими. След катастрофата Русия на няколко пъти даваше противоречиви сведения за това как се е стигнало до инцидента. Обикновено Москва целенасочено оповестяваше предполагаеми нови „доказателства” точно преди публикуването на поредния официален доклад.

В оповестения днес доклад следователите припомнят, че самолетът „Боинг” 777 с 298 пътници на борда е бил свален на 17 юли 2014 с руска ракета „Бук”, изстреляна от територията, която се контролира от проруските сепаратисти. Те уточняват, че ракетата е била изстреляна от позиция южно от Снежное. Имена на заподозрени не се съобщават, защото разследването още не е приключило. Водещият холандски прокурор Фред Вестербеке каза пред близките на жертвите, че има 100 заподозрени, които може би са участвали в изстрелването на ракетата. Част от тях вече са идентифицирани.

В следствието, което се ръководи от холандската Главна прокуратура, участват представители на Малайзия, Украйна, Белгия и Холандия. Както е известно, повечето от жертвите на сваления малайзийски самолет бяха холандци. Близките на жертвите още тази сутрин бяха уведомени за междинния резултат от разследването.