Крадци са проникнали в една от най-строго охраняваните сгради в Чехия, съобщава SME, позовавайки се на чешкия вестник Mladа fronta Dnes.

Става дума за сградата на генералния щаб на чешката армия в Прага. Такъв случай няма в 73-годишната история на учреждението, отбелязват специалисти.

Инцидентът е станал въпреки 24-часовата охрана от специализирана военна полиция и постоянното видео наблюдение на сградата.

Информацията е потвърдена пред MF Dnes от говорителя на генералния щаб Мира Тржебицка. Тя е отказала обаче да съобщи повече подробности.

Миналата седмица в нощта четвъртък срещу петък в сградата на генералния щаб е проникнал, до момента неизвестен извършител. Проникнал е на първия етаж, където се намира и канцеларията на Властимил Пицко, е заявила говорителката.

Тржебицка отказва да коментира и въпроса дали крадците са тършували из работното място на началника на армията Властимил Пицко и какво точно са откраднали от щаба.

Проникването обезпокоява бившия шеф на генералния щаб Иржи Шедиви, според когото е твърде притеснително, че изключително важна информация като документи, които идват от централата на НАТО в Брюксел, може да попадне в неподходящи ръце.

Може да става дума за тест, с който тази банда иска да покаже, че може да проникне навсякъде. Това според Шедиви е един от многото мотиви за инцидента.

Военна полиция разследва дали са замесени бивши военни, които познават добре цялата сграда, както и работници, които са правили ремонт на учреждението.