Крадци са проникнали рано тази сутрин в музея Grünes Gewölbe ("Зелен свод") в Дрезден, където се съхранява една от най-големите колекции от съкровища в Европа, съобщава в. "Билд".

Смята се, че крадците са задигнали диаманти и други бижута на стойност от около 1 млрд. евро. Властите в провинция Саксония все още не са дали подробности.

Саксонският владетел Август II Силни създава колекцията през 18 век.

Музеят се нарича "Зеления свод", защото някои помещения са украсени с малахитово зелена боя. Той се помещава в бивш кралски дворец.

Крадците са избягали и се издирват. Около 5 часа тази сутрин (6 часа българско време) пожарникарите са били повикани, за да се справят с пожар в близкия трафопост. Има спекулации, че пожарът е изключил алармената система на музея и че това е било направено от извършителит, за да бъде прекъснато електрозахранването.

Германските медии уточняват, че крадците, които били "много дребни на ръст", явно са проникнали през малка празнина в железни решетки на прозорец на приземния етаж, за да влязат в историческата колекция на съкровищницата.

Най-ценните вещи са в историческата секция на партерния етаж.

Съкровищата включват 63,8-сантиметрова фигура на мавр, обсипана със смарагди, и 648-каратов сапфир - кралски дар от руския цар Петър Велики.

Министър-председателят на Дрезден Михаел Кречмер изрази възмущение от престъплението, като заяви, че "не само художествените колекции на провинцията са ограбени, но и хората на Саксония".