Изтребители на кралските ВВС са изпратени за прихващане на четири руски военни самолета край северната част на Шотландия, съобщава БиБиСи. 

В мисията участват самолети "Тайфун" от RAF Lossiemouth в Moray и танкер с гориво Voyager от RAF Brize Norton в Оксфордшир.

Инциденти като този - известни като сигнали за бърза реакция - не са необичайни и включват екипажи на RAF, следящи руски военни самолети близо до въздушното пространство на Обединеното кралство. Те са от ерата на Студената война.

Инцидентът в сряда идва на фона на нарастващото напрежение в Източна Европа. САЩ и техните съюзници обвиниха Русия, че планира да нахлуе в Украйна, нещо, което Русия многократно отрече.

Говорител на RAF каза: "Изтребители Typhoon за бърза реакция от RAF Lossiemouth, подкрепени от танкер Voyager от RAF Brize Norton, бяха изпратени срещу неидентифицирани самолети, приближаващи зоната на интереси на Обединеното кралство".

По-рано RAF заяви, че реагира на руски военни самолети, навлизащи в района на полетна информация на Обединеното кралство, контролираната зона на международното въздушно пространство на Обединеното кралство, тъй като те могат да представляват опасност за други във въздуха.

В него се казва, че руските самолети често не разговарят с контрола на въздушното движение.

Неотдавнашен инцидент включва изтребители на RAF Lossiemouth, които прихванаха два руски самолета Ту-142 Bear-F над Северно море през март миналата година. Самолетите Ту-142 се използват за разузнаване и борба с подводници.

RAF Lossiemouth на североизточното крайбрежие на Шотландия е база за специализирани пилоти за бърза реакция. Въздушната база е и домът на новия флот на RAF от самолети за лов на подводници Poseidon.

Джонсън: Руската инвазия в Украйна би била катастрофа

Джонсън: Руската инвазия в Украйна би била катастрофа

Великобритания готви отговор на агресията