С оттеглянето на Кристин Лагард изникна и големият въпрос кой ще поеме управлението на Международния валутен фонд (МВФ) и дали САЩ ще нарушат традицията с избирането на американец за поста, пише "Ню Йорк таймс".

Кристин Лагард е шеф на Международния валутен фонд, но по-рано тази седмица евролидерите издигнаха кандидатурата й за председател на Европейската централна банка. Лагард потвърди, че се оттегля от ръководния пост на фонда, за да се бори за управлението на европейската банка.

Решено е! Кристин Лагард поема ЕЦБ

Решено е! Кристин Лагард поема ЕЦБ

Топ банкерката напуска МВФ

Топ позицията в МВФ традиционно е заемана от европеец, но има някои предположения, че тази установена практика ще бъде променена, което отразява растящото влияние на Азия в световната икономика. Сред имената, които се появиха в краткия списък, са Тарман Шанмугаратнам от Сингапур, който е председател на Международната парична и финансова комисия; Агустин Картенс от Мексико, бивш заместник-директор на валутния фонд, и Мохамед ел Ериан, бивш изпълнителен директор на Pimco. Ериан е американец от френско-египетски произход.

Лагард пое управлението на фонда през 2011 г.

Рокадата във фонда идва на фона на забавения световен икономически растеж и засилващия се протекционизъм. Следващият директор на МВФ ще трябва да се изправи пред икономически предизвикателства в Аржентина, Венецуела и Турция, а също ще поеме многонационална институция, която многократно е атакувана от Доналд Тръмп, че превишава властта си.

По традиция лидер на Световната банка е американец, а на МВФ - европеец. Има спекулации, че Тръмп може да се опита да наруши дългогодишната практика що се отнася до ръководното място във фонда.