Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон предупреди изпълнителния директор на Alphabet Сундар Пичай, че планира да обуздае американския технологичен гигант с нови правила, за да ограничи "Дивия Запад" в интернет пространството, информира "Ройтерс".

Бретон отправи предупреждението по време на видеоконферентен разговор с Пичай в четвъртък вечерта, според съобщение на Европейската комисия.

Коментарите са направени след информация, че вътрешни документи на "Гугъл" очертават 60-дневна стратегия за противопоставяне на опитите на ЕС да приеме по-твърди правила срещу технологичните компании.

Разговорът беше организиран от "Гугъл" преди да се появят документите.

На 2 декември Бретон и еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер ще обявят нови правила като част от Закона за цифровите услуги и Закона за цифровите пазари.

Правилата ще бъдат част от списък какво и какво не трябва да правят онлайн компаниите с пазарна сила, принуждавайки ги да споделят данни на конкуренти и да не промотират услугите и продуктите си нелоялно.

"Интернетът не може да остане "Дивият Запад": нуждаем се от ясни и прозрачни правила, предвидима среда и балансирани права и задължения", обясни Бретон пред Пичай.

"Всичко, което е позволено офлайн, трябва да бъде разрешено онлайн, и всичко, което е забранено офлайн, трябва да бъде забранено и онлайн", подчерта еврокомисарят.

Бретон предупреди Пичай, че ще увеличи правомощията на ЕС за възпиране на нелоялно поведение от големите платформи, така че интернетът да не облагодетелства само шепа компании, но също така и малкия и среден бизнес в Европа.

"Позицията на Европа е ясна: всеки е добре дошъл на континента ни, ако спазва правилата ни", категоричен е французинът.