Крайната десница в Австрия има реален шанс да спечели президентските избори в страната. Това става ясно от прогнозните резултати, цитирани от АП.

Кандидатът на популистката и крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер събира близо 36,7 %, разкрива държавната телевизия ОРФ.

Той ще се изправи на втория тур срещу един от двамата независими кандидати - Александер ван дер Белен с 21%, а трета е  Ирмгард Грис с 19,1 % .

АФП припомня, че гласовете за Норберт Хофер е най-добрият резултат за Партията на свободата досега на национални избори.

Австрия беше залята от бежански поток. По тази причина гласовете на президентските избори са очаквани за традиционните партии. Те са на власт от 1945 г., но на този вот техните кандидати се провалиха.

Членове на социалдемократите и консервативната Австрийска народна партия постоянно заемат поста от първия народен вот през 1951 година. Двете партии поддържат политическото статукво в страната през по-голямата част от поствоенната ера.

Това е началото на нова политическа ера, каза пред ДПа лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Той определи резултата като крайното недоволство от коалиционното правителство на социалдемократите и консерваторите.

Но на австрийците им е писнало от словесните политически сблъсъци, включително между канцлера от социалдемократите Вернер Файман и консервативния вицеканцлер Рейнхолд Митерленер и изглежда ще търсят президент от друга политическа партия.

Александър ван дер Белен, 72-годишен ветеран от Зелената партия, критикува правителството, че се държи твърде грубо спрямо бежанците, докато кандидатът от Партията на свободата (FPO) Норберт Хофер пък смята обратното, а именно, че правителството се държи твърде мекушаво.