Член на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" прекрати интервю, след като журналистът му показа материал с негови партийни колеги, които не могат да направят разлика на негови коментари със съдържанието в "Моята борба" на Адолф Хитлер, информира ДПА.

В интервюто, излъчено от германската телевизия ZDF в неделя вечерта, Бьорн Хьоке, топ кандидатът на партията на предстоящите избори в провинция Тюрингия, защити риториката си, която често е критикувана заради близостта си до нацистката терминология.

"Щом настъпи повратният момент, тогава ние, германците, не правим нещата наполовина, тогава развалините на съвременността ще бъдат премахнати" - ZDF извади този цитат на Хьоке и го представи на членове на "Алтернатива за Германия" с въпроса: "Това от "Моята борба" ли е, или е на господин Хьоке?".

Депутатите от "Алтернатива за Германия" изглеждаха затруднени от въпроса. Йенс Майер отговори: "Ако трябва да отговоря, това е от "Моята борба", докато водещият партиен член Кей Готшалк заяви, че "наистина не знае".

Мнозина подчертават, че никога не са чели "Моята борба", в която Хитлер представя расисткия си манифест и бъдещите си планове за Германия, нито книгата на Хьоке, от която е изваден цитатът.

Хьоке, бивш учител по история, защитава фразата като "поетична" и подчертава важността на свободата на словото.

На десетата минута от интервюто се чува говорителят на Хьоке да призовава да се направят промени в разговора.

Трябва просто да преправим това интервю. Задавате въпроси на господин Хьоке, които го правят много емоционален. Не мисля, че тези емоции трябва бъдат излъчени по телевизията, призова говорителят.

Журналистът на ZDF обаче отказа да повтори интервюто, което беше направено в сряда в Ерфурт, столицата на Тюрингия. ZDF публикува цялото интервю в интернет.

Хьоке и говорителят му коментираха, че са очаквали интервюто да се съсредоточи повече върху кампанията му преди изборите в Тюрингия на 27 октомври.

В миналото Хьоке беше остро критикуван, след като предложи Германия да спре да изкупва нацисткото си минало.