Мъжът, арестуван в Германия по подозрение в убийство на висшия местен политик Валтер Любке, е крайнодесен симпатизант, съобщи Федералната прокуратура в понеделник.

Прокуратурата съобщи, че 55-годишният Стефан Е., чието фамилно име не се съобщава, е заподозрян в убийството на Любке.

Специалните полицейски части са действали на базата на ДНК доказателства, открити на мястото на престъплението.

Валтер Любке, член на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, бе намерен да лежи в локва кръв на терасата на дома си в провинция Хесен преди две седмици. Той беше прострелян в главата.

"Според сегашното състояние на разследванията, ние вярваме, че това убийство има десен екстремистки произход", заяви говорителят на прокуратурата Маркус Шмит пред репортери в Карлсруе.

Арестуван е заподозрян за убийството на Валтер Любке

Арестуван е заподозрян за убийството на Валтер Любке

Води се разследване

Той каза, че няма доказателства, че заподозреният има съучастници или че принадлежи към крайно дясна престъпна мрежа.

Въпреки че политически мотивираните нападения срещу политици са рядкост в Германия, случаят е сигнал правителството да направи повече, за да попречи на крайнодесните групи, които често използват интернет, да агитират срещу решението на канцлер Ангела Меркел от 2015 г. да приеме около милион бежанци, най-вече от Близкия изток, в разгара на бежанската криза.

"Аз съм зашеметена от омразата, заплахите и подигравките срещу Валтер Любке дори след смъртта му", заяви министърът на правосъдието Катарина Барли. "Тази омраза е насочена към самата структура на нашето общество.", предупреди пред в. "Зюддойче цайтунг" Барли.

Решението на Меркел да посрещне толкова много мюсюлмански търсещи убежище, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан, даде тласък на издигането на крайнодясната Алтернатива за Германия, която влезе в националния парламент за първи път преди две години.

Основните политически партии в Германия твърдят, че грубите словесни атаки на радикалите срещу мюсюлмански мигранти и популистките им декларации, че ислямът е несъвместим с германската конституция, допринасят за повишаване на нетърпимостта и речта на омразата.

Министерството на вътрешните работи съобщи миналия месец, че политически мотивираната престъпност е намаляла миналата година, но антисемитската престъпност се е повишила с около 20%.