Крайнодесните евродепутати от групата „Европа на нациите и свободата” (ЕНС) струват на европейските данъкоплатци повече от 1 милион евро на месец, откакто парламентарната група беше формиранa преди почти една година, съобщава Euractiv.

В групата има 39 депутати. Тя е водена от лидера на френския „Национален фронт” Марин льо Пен. В нея влизат едни от най-отявлените расисти политици в Европа.

През юни групата ще навърши 1 година от сформирането си. За този период тя ще струва на ЕС под 13 милиона евро, изхарчени за заплати, разходи за пътуване и други.

Според EurActiv разходите са повече, тъй като не се включват някои разходи за пътуване. Депутатите не са задължени да публикуват подробности за разходите за пътуване.

До изборите през 2019 година данъкоплатците ще отделят за крайнодесните още 39 милиона евро.

Правилата на Европейския парламент не включват спиране предоставянето на пари на крайнодесни групи.

Според организации срещу расизма неприемливо е евродепутатите, които подклаждат расова омраза да получават пари от данъкоплатците в ЕС.

Една група в ЕП може да бъде сформирана от най-малко 25 евродепутати от седем страни членки. Льо Пен веднага се опита да сформира група след изборите за Европейски парламент през 2014 година, но нямаше достатъчно страни, за да изпълни критерия. Партията се появи година по-късно с помощта на депутат от британската Партия на независимостта.