Критично ниско е нивото на Дунав, българската част на реката, в района на Русе, са заседнали два товарни кораба, предаде БНТ.

Особено тежка е ситуацията в германския и унгарския участък, където има блокирани пасажерски кораби, които не могат да продължат по маршрутите си. Причина за крайното маловодие са високите температури и липсата на валежи през последните дни.

В дунавските пристанища на Виена има 20 пасажерски кораба, изчакващи нивото на водата да се повиши. Туристите са изправени пред избор: или да продължат круиза по суша с автобус, или да се надяват да завали.

В Унгария реките са достигнали рекордно ниско ниво, така че Дунав не може да разчита на притоци. Внушителното езеро Балатон се е свило до минимум.

В българския участък край Русе пасажерските кораби все още се придвижват. Проблеми изпитват товарните, които се нуждаят от по-дълбоки води. Поради това два от тях са заседнали.

Най-тежко е състоянието в речните участъци, които не са били драгирани. Един от тях е в района на силистренското село Попина. Маркиращият кораб "Вит" вече е обозначил нов плавателен път.

"Засега основният затруднител на корабоплаването е в района на Попина, на остров Гарван, където дълбочините са от порядъка на 2.10 - 2.20 м. Но се надяваме колегите, като извършат хидрографските дейности след маркиране на новия път, да имаме по-добри условия за тези, които пътуват." - коментира инж. Павлин Цонев, изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав.

Ако не завали, през следващите дни нивото на Дунав ще продължи да се понижава, което допълнително ще усложни обстановката.