Американски учени се похвалиха, че са разгадали тайната около падащите от небето мъртви птици в американския щат Арканзас в Новогодишната нощ, съобщава БиБиСи.

Според Карен Роуи от Комисията за дивата природа и риболова на Арканзас ятото от косове летяло прекалено ниско, опитвайки се да избегне фойерверките и така в тъмнината се сблъскали с различни предмети.

Роуи каза, че загадката е разкрита, но се пази в тайна, тъй като продължава анализа на труповете на птиците.

Според специалистите става дума за вид косове с червени петна в основата на крилете. За тях е характерно, че имат лошо нощно зрение и подплашени са загинали при сблъсъци със сгради и дървета.

Основната версия е, че уплаха е предизвикала смъртта на над 3000 птици. Ветеринарните служби са "почти сигурни", че смъртта им е предизвикана от травма.

Първите лабораторни тестове показват, че птиците са „починали от нараняванията при сблъсъка с различни обекти", съобщиха от Комисията за дивата природа и риболова.

Властите в САЩ разпоредиха разследване по случая, за да се установи дали все пак не става дума за отравяне. Те припомниха, че на 31 декември в река Арканзас, на близо 160 километра от мястото на инцидента с косовете, са намерени стотици хиляди умрели риби.

Според Комисията версията на отравянето е била отхвърлена, тъй като котки и кучета, които се „почерпили" с птиците, са добре.

Друга версия е, че дезориентацията при птиците може да е предизвикана от гръмотевичната буря, която се наблюдаваше в тогава в този район.

Очевидци разказват, че телата на косовете буквално застлали улиците и дворовете района. „Беше невъзможно да се мине, без да се препънеш в някоя птица."Местни жители разказват, че преди да започнат да „валят" птици са чули „гръмотевици" от фойерверки. Птиците се удряли в стени на къщи, в коли, в дървета и други предмети, а други направо падали като камъни от небето.