Кубинският външен министър Бруно Родригес предупреди в петък ООН за заплахата, която представляват Съединените щати и позицията им по отношение на ядреното разоръжаване, предаде "Пренса Латина".

Съединените щати държат най-големия брой ядрени оръжия, които са на разположение, и са единствените в света, които са хвърлили две атомни бомби, каза той във видеопосланието си до Общото събрание на ООН.

Според Бруно Родригес, 75 години след престъпните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, има приблизително 13 400 ядрени оръжия, от които близо 1800 са в бойна готовност и 3720 са разположени, повече от половината от които принадлежат на САЩ.

ООН не може да остане безразлична пред прегледа на американската ядрена позиция, който намалява прага за използване на тези оръжия, дори в отговор на така наречените "неядрени стратегически заплахи", подчерта той.

САЩ налагат нови санкции на Куба

САЩ налагат нови санкции на Куба

Ще забранят на американците да отсядат в имоти, собственост на кубинското правителство, както и да внасят кубински пури и алкохол

По същия начин кубинският външен министър категорично отхвърли решението на Вашингтон да се оттегли от ядреното споразумение с Иран и Договора за ракетите с малък и среден обсег, подписан със Съветския съюз, едностранни действия със сериозни последици за международната стабилност и сигурност.

В тази връзка Бруно Родригес призова правителството на САЩ да поднови Договора за стратегическо намаляване на въоръженията с Русия (известен като Старт).

За това вече призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.