Напрегнатата вътрешнополитическа обстановка в Турция разединява и 3-милионната турска общност в Германия. Разцеплението се подклажда от Анкара. Противниците на Ердоган не се чувстват сигурни, посочва Дойче веле.

Али Топрак, председател на кюрдската общност в Германия, не крие разочарованието си от политиците и от медиите. "От месец юли насам участвам в обществения съвет на ZDF - Втора обществена телевизия в Германия, където представлявам групата на мигрантите. Всеки път, когато отворя тази тема, настъпва гробовно мълчание сред германските ми колеги", казва той.

Под "тази тема" Топрак има предвид разцеплението на турската общност в Германия. Той се страхува и говори за "лов на вещици" и пита дали и тук, в Германия, трябва да убият някой от противниците на Ердоган, преди германските политици да проумеят колко драматична всъщност е ситуацията.


Разединената турска общност

Около три милиона души в Германия, от които най-много сунити, кюрди и алевити, произхождат от Турция. Това е и най-голямата мигрантска група в страната. Председател на тяхната общност е Гьокай Софуоглу. Организацията му има претенцията да представлява цялата турска общност, което в момента е много трудно. Причината е разединението на турската общност покрай атентатите, извършвани от бойци на ПКК в Турция, и чистките след опита за преврат от лятото. Вътрешнополитическата обстановка в Турция е изострена, в обществото са се настанили страхът и омразата. Ще се пренесе ли този конфликт и в Германия?

"Представителите на турската общност в Германия са силно повлияни от турската вътрешна политика", казва дипломатично 54-годишният Софуоглу. И това се вижда много отчетливо на всяка по-голяма демонстрация на кюрди или на поддръжници и противници на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган, посочва той.


Шпиониращи имами?

Разцеплението в турската общност в Германия постоянно се подклажда от Анкара. Турско-ислямският съюз по религиозните въпроси (DITIB) е най-голямата религиозна организация, под чиято шапка са над 970 отделни духовни настоятелства. Седалището на организацията е в Кьолн. Имамите на DITIB са турски държавни служители и наскоро стана известно, че техни представители са изпращали в Турция доклади за предполагаеми пучисти.

Възможно ли е в Германия да има имами-шпиони, изпратени от Анкара? Обвиненията са тежки. В писмено становище на DITIB се казва: "Поведението на отделни лица не бива да оказва влияние върху религиозната, социална и миротворческа дейност на всички имами. Те са наши партньори и ни подкрепят. А който надвишава непосредствените си задачи не работи за нашата кауза", се казва в документа.


И Германия вече не е сигурно място

Дебатът около DITIB показва колко тясно се преплитат германската и турската вътрешна политика. След неуспешния опит за преврат, турският президент Ердоган призова своите сънародници да донасят за критици на режима в страната и чужбина. Според Али Топрак, поведението на DITIB отравя атмосферата в турската общност в Германия. Той се страхува от поддръжниците на Ердоган в Германия.

"Как може да има хора, които, от една страна, се радват на демокрацията и живеят в една мирна държава, и същевременно подкрепят диктатурата в друга държава. Докога ще търпим това противоречие", пита той и добавя, че за първи път не се чувства на сигурно място в Германия, която е негова родина.