Германско-кюрдски футболист, добре известен критик на турското правителство,  е оцелял при опит за покушение, докато е шофирал в Западна Германия, съобщава БиБиСи.

Най-малко два куршума са били изстреляни към управлявания от Дениз Наки автомобил на магистрала до град Дюрен в неделя вечерта, съобщава германска медия. Наки не е пострадал.

Той играе за Амедспор в Турция, а преди това за германски клубове.

През април 2017 г. кюрдът е осъден условно от турски съд на 18 месеца затвор за "разпространение на терористична пропаганда от името на Кюрдската работническа партия".

През 2016 г. Турската футболна асоциация му наложи забрана да не участва в 12 мача за "идеологическа пропаганда", свързана с кюрдския конфликт.

Но на този етап няма доказателства стрелбата да е пряко свързана с турската държава. Анкара не е коментирала информацията.

Наки заяви в интервю за "Велт", че два пъти са стреляли по него от голяма кола с черен цвят. Той поясни, че единият куршум е преминал през прозореца в средата на колата му, а другият е ударил колата до едната гума. Вестникът показа снимки с две дупки от куршумите.

Полицията разследва случая, разглеждайки го като опит за убийство.