Конкуриращи се кюрдски групи в Сирия постигнаха споразумение за обща политическа визия след поредица от разговори, организирани с подкрепата на САЩ, за постигане на кюрдско единство, информира АФП.

Кюрдският национален съвет (KNC) - член на подкрепяната от Турция сирийска опозиционна Национална коалиция - е основен съперник на Партията на Демократичния съюз (PYD), която доминира в кюрдските региони в Североизточна Сирия.

"Хизбула": US санкциите заплашват с глад Сирия и Ливан

"Хизбула": US санкциите заплашват с глад Сирия и Ливан

След новите мерки на САЩ

Във вторник представители на двете групи "приключиха първата фаза от преговорите за кюрдско обединение и постигнаха единна политическа визия", се казва в декларация, подписана и от двете страни. Те обещават да продължат разговорите "с цел подписване на всеобхватно споразумение в близко бъдеще".

Политическата и военна доминация на PYD доведе до обвинения от страна на KNC, че консолидира властта и маргинализира другите кюрдски групи.

Русия и Турция отложиха среща за Либия и Сирия

Русия и Турция отложиха среща за Либия и Сирия

Сергей Лавров и Сергей Шойгу трябваше да посетят Истанбул в неделя

През 2017 г. водената от PYD кюрдска администрация затвори офисите на опозиционните партии, включително и на KNC, който определи хода като политическа чистка. Три месеца по-късно офисите бяха отворени отново и с помощта на САЩ опозиционните кюрдски сили влязоха в преговори с PYD.

Преговорите се провеждат преди нов кръг разговори на ООН в Женева за сирийската война, които са планирани за август.

Турция разглежда PYD като терористична организация. KNC се радва на по-топли отношения с Турция и в миналото е участвал на преговори на ООН.

Според експерти за PYD споразумението за обединение с KNC е билетът за участие на преговорите в Женева. Вашингтон се нуждае от обединението на сирийските кюрди за поддържане на стабилност в Североизточна Сирия, която пък ще подкрепи безсрочно присъствие на САЩ в страната.