От начина, по който 45-годишният швейцарски глациолог Андреас Линсбауер се движи над ледени пукнатини, никога не бихте предположили, че носи 10 кг стоманено оборудване, необходимо за картографиране на ледниците в Швейцария, пишат ЕнБиСи и "Ройтерс".

Обикновено той тръгва по тази пътека по масивния ледник Morteratsch в края на септември, края на летния сезон на топене в Алпите. Но изключително голямата загуба на лед тази година го доведе до този леден амфитеатър с площ от 15 квадратни километра два месеца по-рано за спешна поддръжка.

Измервателните стълбове, които той използва за проследяване на промените в дълбочината са изложени на риск да се изместят напълно, когато ледът се топи и той трябва да пробие нови дупки.

Ледниците на Алпите са на път да претърпят най-големите си загуби на маса от най-малко 60 години водене на записи, показват данни, споделени ексклузивно с "Ройтерс". Като наблюдават разликата в това колко сняг е паднал през зимата и колко лед се топи през лятото, учените могат да измерят колко се е свил ледникът през дадена година.

От миналата зима, която донесе сравнително малко снеговалежи, Алпите претърпяха две големи горещи вълни в началото на лятото - включително една през юли, белязана от температури близо до 30 по Целзий в швейцарското планинско село Цермат.

По време на тази гореща вълна надморската височина, на която водата е замръзнала, е измерена на рекордно високо ниво от 5184 метра - надморска височина, по-висока от тази на Монблан - в сравнение с нормалното лятно ниво между 3000-3500 метра.

"Наистина е очевидно, че това е екстремен сезон", каза Линсбауер.

Стопяване на планината

Повечето от планинските ледници в света - останки от последната ледникова епоха - се оттеглят поради изменението на климата. Но тези в Европейските Алпи са особено уязвими, защото са по-малки със сравнително малко ледено покритие. Междувременно температурите в Алпите се затоплят с около 0,3 градуса на десетилетие - около два пъти по-бързо от средното за света.

Ако емисиите на парникови газове продължат да нарастват, ледниците в Алпите се очаква да загубят повече от 80% от сегашната си маса до 2100 г. Много от тях ще изчезнат, независимо от действията за емисиите, които се предприемат сега, благодарение на глобалното затопляне, предизвикано от минали емисии, според доклад от 2019 г. на Междуправителствения панел на ООН по изменението на климата.

Morteratsch вече е много променен от ледника, изобразен на туристическите карти на региона. Дългият език, който някога е достигал дълбоко в долината отдолу, се е свил с близо 3 километра, докато дълбочината на снега и леда е изтъняла с до 200 метра. Паралелен ледник Перс се влива в него до 2017 г., но сега се е оттеглил толкова много, че между тях лежи разширяваща се ивица от камъни и пясък.

Ужасната ситуация тази година поражда опасения, че алпийските ледници може да изчезнат по-рано от очакваното. С повече години като 2022 г. това може да се случи, каза Матиас Хъс, който ръководи мониторинга на ледниците в Швейцария (GLAMOS).

"Виждаме, че резултатите от модела, очаквани след няколко десетилетия в бъдещето, се случват сега", каза Хъс. "Не очаквах да видя такава екстремна година толкова рано през века."

Без сняг, високи температури

"Ройтерс" разговаря с глациолози в Австрия, Франция и Италия, които потвърдиха, че ледниците там са на път да претърпят рекордни загуби. В Австрия "ледниците са без сняг до върховете", каза Андреа Фишер, глациолог от Австрийската академия на науките.

Сезонните снеговалежи, освен че възстановяват леда, изгубен през лятото, предпазват ледниците от по-нататъшно топене, като осигуряват бяла покривка, която отразява слънчевата светлина обратно в атмосферата по-добре, отколкото може да направи по-тъмният лед - замърсен от прах.

Но в ледника Гранд Етрет в северозападна Италия само 1,3 метра сняг се е натрупал през изминалата зима - 2 метра по-малко от средната годишна стойност за 20-те години до 2020 г.

Тазгодишните загуби на алпийски лед, регистрирани дори преди най-големия месец на топене август, изненадаха учените до известна степен, тъй като много от ледниците вече бяха загубили по-ниско разположените си "муцуни". Тъй като се бяха оттеглили нагоре в планината, където температурите са по-ниски, учените смятаха, че е трябвало да бъдат по-добре защитени.

"Лесно можете да си представите, че крайните резултати след лятото ще бъдат ... значителна загуба на ледниково покритие в италианските Алпи", коментира Марко Джардино, вицепрезидент на Италианския глациологичен комитет.

Данните показват, че Morteratsch губи около 5 сантиметра на ден и вече е в по-лошо състояние, отколкото би било нормално в края на средното лято, според данни от GLAMOS и Universite libre Брюксел.

Близкият ледник Силврета е загубил около 1 метър повече, отколкото в същата точка през 1947 г. - най-лошата година в неговата база данни, датираща от 1915 г.

Хималайско топене

Хималайските ледници също са близо до година с рекордна загуба на лед, казаха учени. Когато летният сезон на мусоните пристигна в района на Кашмир, например, много ледници вече бяха намалели драстично, като техните снежни граници започваха високо в планината, след гореща вълна март-май, белязана от температури с над 48 градуса в Северна Индия.

Експедиция в началото на юни в Химачал Прадеш в Индия установи, че ледникът Чхота Шигри е загубил голяма част от снежната си покривка. "Най-високата температура от повече от век от март до май очевидно е оказала своето въздействие", каза глациологът Мохд Фарук Азам от Индийския технологичен институт в Индор.

Загуба на "национално наследство"

Изчезващите ледници вече застрашават живота и поминъка. По-рано този месец срутване на ледник на Мармолада в Италия уби 11 души. Дни по-късно срутващ се ледник в планините Тян Шан в източен Киргизстан предизвика масивна лавина, изпращайки лед и камъни, препятстващи преминаващите туристи.

Над швейцарското село Саас Фее, пътека, водеща до планинска хижа, някога е минавала през лятно снежно поле на върха на ледника Chessjen.

"Сега е твърде опасно", поради риска от падащи камъни, някога поддържани от твърдо замръзнал лед, коментира хижарят Дарио Анденматен, докато се взира в безплоден пейзаж, осеян с ледникови езера. Наблизо се чува грохотът на камъни, падащи от планината.

Жителите на Швейцария се притесняват, че загубите от ледниците ще навредят на икономиката им. Някои регионални ски курорти в Алпите, които разчитат на тези ледници, сега ги покриват с бели платнища, за да отразяват слънчевата светлина и да намалят топенето.

Швейцарските ледници присъстват в много от приказките на страната, а ледникът Алеч се счита за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Загубата на ледниците "означава загуба на националното ни наследство, нашата идентичност", казва туристът Бернардин Чавайлаз. "Това е тъжно."

Ледниците на Земята се оказаха по-малки, отколкото се смяташе досега

Ледниците на Земята се оказаха по-малки, отколкото се смяташе досега

Между 2000 г. и 2019 г. те са загубили 5,4 трилиона тона лед