Бившият президент и лауреат на Нобелова награда за мир Лех Валенсапризова поляците да участват в изборите и да гласуват против управляващатапартия на министър-председателя Ярослав Качински. Това съобщава РИА Новости, за края на предизборната кампания в Полша и предстоящите в неделя, 21 октомври, предсрочни парламентарни избори.

В открито писмо до своите съграждани, публикувано в интернет, Валенса отбелязва, че настъпва „преломен момент в полската история" и че „скверният спектакъл от последните две години, откакто на власт е партията „Право и справедливост" ще бъде прекратен.

„Изобщо не желая да си представям сценарияза победа на настоящата управляващата група. Това би било драма за Полша", заявява Валенса.
Той предупреждава, че основната и единствената цел на Качински е да удържи властта, а в случай на победа на тези избори, той ще получи пълна власт в страната.

Бившият президент никога не е криел, че е политически противник на братята Качински, но до този момент такова рязко и критично отношениекъм тях не е проявявал. Обръщението на Лех Валенса предизвика истински бум в интернет пространството.

Отвореното писмо се появява в последния ден на изборна агитация. Утре, според законодателството на Полша, е ден за размисъл. Съгласно данните от социологически изследвания в парламента на Полша (Сайма) ще влязат три политически партии: опозиционната либерална „Гражданска платформа", водена от Доналд Туск; управляващата консервативна партия „Право и справедливост" и левият блок „Леки и демократи". Има вероятност бариерата от 5% процента да преодолее и „Полската земеделска партия".

Полски анализатори не смеят да правят прогнозиза победителя на тези избори, тъй като преди две години всички социолози предвиждаха победа за „Гражданска платформа", докато по-висок резултат взе партията на братята Качински.
Медиите обаче отбелязват, че до последно напрежението на изборите ще бъде по- високо, тъй като около 60% от избирателите са заявили намерението си да дадат своя вот.