Бившият полски президент и лауреат на Нобелова награда за мир Лех Валенса може да стане новият посланик на Полша в САЩ. Това съобщава полското издание Metro.
Длъжността е предложение към Валенса от страна на новия премиер Доналд Туск.
 

През почивните дни между Лх Валенса и Доналд Туск се състоя втора среща след парламентарните избори в Полша на 23 октомври, които партията на Туск спечели.
 

Изданието посочва, че Валенса може да стане почетен консул на Полша и да изпълнява ролята на официален представител на правителството в САЩ или, което е и по-вероятното, да заеме поста на посланик от юни 2008 г.
Самият Лех Валенса потвърди, че е получил предложение от Доналд Туск. Бившият премиер допълва, че се отнася с ентусиазъм към него. Валенса казва още, че би желал да помага на правителството със знанията и опита, които има, но до този момент никой не се е възползвал от това.

Идеята Валенса да заеме поста извън граница и да представлява Полша се приема добре от обществото и от анализаторите, тъй като неговата дейност ще помогне на правителството на Доналд Туск да оправи карикатурния образ на Полша от последните години.