Бразилия регистрира 3560 нови смъртни случая от COVID-19 в четвъртък и 73 174 новозаразени. Това показват данни, публикувани от здравното министерство, предаде "Ройтерс". Понастоящем южноамериканската държава е регистрирала общо 365 444 смъртни случая от коронавирус и 13 746 681 заразени.

В четвъртък от организацията "Лекари без граници" предупредиха за "хуманитарна катастрофа" в южноамериканската държава, която по брой на жертвите е на второ място след САЩ. 

Бразилия няма действащ план. Пандемията в страната е политизирана и правителството не е приело научно обосновани мерки, за да се опита да я постави под контрол. Липсата на политическа воля за адекватна реакция на пандемията убива хиляди бразилци, заявиха от организацията. 

Това се случва на фона на предстоящото разследване за това как правителството се справи с епидемия от коронавирус. Сенатът се готви да създаде специална комисия, която да разследва президента Жаир Болсонару Очаква се Върховният съд да потвърди решението, когато пълният съд разгледа делото по-късно тази седмица, въпреки че може да даде свобода на камарата да реши кога да се създаде комисията.

Болсонару очаквано обяви разследването за "лов на вещици".

Като "истински ад" определиха от Световната здравна организация (СЗО) ситуацията с разпространението на коронавируса в Бразилия.