Лелята на лидера на КНДР Ким Чен-ун се появи на публично събитие за първи път от повече от 6 г., с което се сложи край на спекулации, че е очистена, след като помогнала на племенника си да поеме управлението на страната, пише "Гардиън".

Официалният вестник на управляващата партия на КНДР "Родон синмун" показа Ким Кхьон-хи до Ким и съпругата му Ри Сол-джу. Те присъстваха на представление по повод Лунната нова година в театър в Пхенян, провело се в събота.

Северна Корея с дебют на Мюнхенската конференция за сигурност

Северна Корея с дебют на Мюнхенската конференция за сигурност

Иран се очаква да бъде представляван от външния министър Мохамед Джавад Зариф

Нейното име също е споменато в бюлетина на Корейската централна новинарска агенция.

Слуховете, че Ким Кхьон-хи e била отстранена или ликвидирана, се появиха, след като нейният съпруг беше екзекутиран за държавна измяна и корупция през декември 2013 г. Дни след убийството на съпруга й, държавната медия спомена Ким Кхьон-хи като член на комисия за погребението на друг висш член на върхушката. Но тя не присъства на церемония по повод 2 г. от смъртта на брат й Ким Чен Ир - баща на Ким Чен-ун. Нейното име не се е споменавало в бюлетини на държавните медии до неделя.

Наблюдатели смятаха, че тя е била жертва на чистка по нареждане на племенника й в опит да прочисти партията от потенциални врагове. Други спекулираха, че Ким Кхьон-хи е имала проблеми с алкохола и е починала вследствие на влошеното й здраве.

САЩ следят Северна Корея със самолет, "надушващ ядрени оръжия"

САЩ следят Северна Корея със самолет, "надушващ ядрени оръжия"

Самолетът WC-135W Constant Phoenix

Внезапната поява на 73-годишната се разглежда като показ на семейно единство, докато режимът се опитва да окаже натиск върху САЩ да направят отстъпки преди да бъдат възобновени преговорите за ядрено разоръжаване.