Испанската партия срещу строгите мерки за икономии „Подемос” започна преговори със социалистите и други партии за формиране на правителство след парламентарните избори през декември, които не излъчиха партия с ясно мнозинство, съобщава „Франс прес”.

Лидерът на „Подемос” Пабло Иглесиас първоначално отказа да преговаря със социалистите, ако те продължат разговорите с центристите от „Сиудаданос” – напълно отхвърлено от ръководителя на социалистите Педро Санчес, който беше номиниран от краля за кандидат да води страната.

Но миналата седмица Иглесиас се съгласи да се проведат четиристранни разговори между „Подемос”, социалистите и малките крайнолеви партии „Обединена левица” и Коалиция „Компромис” – регионална група от Валенсия, Източна Испания.

Нашият екип за преговори ще работи с правителство за промени и напредък”, отбелязват от „Подемос”, докато говорителят на социалистите в Сената Оскар Лопес съжалява, че е отнело време Иглесиас да се съгласи да участва в преговорите.

Санчес вече проведе преговори с повечето парламентарно представени партии в опит да получи достатъчно подкрепа за формиране на кабинет, който трябва да бъде гласуван на 2 март.

Той се нуждае от обикновено мнозинство, но социалистите държат само 89 места от 350-местния парламент. Партия „Подемос”, която държи 65 места, обяви, че е готова да участва в ляво коалиционно правителство със социалистите.

Управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой спечели изборите, но не успя да запази парламентарното си мнозинство. Тя държи 123 места.