Либерално-демократическата партия на Узбекистан остава партията с най-много места в парламента на централноазиатската държава след проведените вчера парламентарни избори, които са критикувани от западни наблюдатели заради "многобройни сериозни нередности", информира "Ройтерс".

Партията получава 43 от 128 места.

Узбекистан гласува на първи парламентарни избори в ерата на Шавкат Мирзийоев

Узбекистан гласува на първи парламентарни избори в ерата на Шавкат Мирзийоев

Анализатори коментират, че имащите право на глас 20 милиона души в Узбекистан отново са изправени пред ограничен избор

Въпреки че президентът на страната Шавкат Мирзийоев няма партийна принадлежност, Либерално-демократическата партия го номинира за държавен глава на вота през 2016 г.

Всички пет партии, които подкрепят държавния глава, участваха на изборите.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че преброяването на гласовете е оценено като негативно в 42% от секциите, където е имало наблюдатели от мисията на организацията. Наблюдателите на ОССЕ обаче похвалиха усилията на Узбекистан да подобри правната рамка и да направи гласуването по-открито.

Втора партия е "Мили тикланиш" с 35 места. Социалдемократическата партия "Адолат" получава 21 места, Народно-демократическата партия взема 18 места, а зеленoто Екологично движение - 11 места.

Останалите 22 места в долната камара на парламента ще бъдат разпределени на втори тур през януари 2020 г., обявиха от Централната избирателна комисия, която отбеляза, че ще провери всички сигнали.