На пръв поглед световната икономика изглежда успокояващо устойчива. Америка процъфтява, въпреки че търговската й война с Китай ескалира. Германия устоя на загубата на руски газови доставки, без да претърпи икономическа катастрофа. Войната в Близкия изток не доведе до петролен шок. Изстрелващите ракети бунтовници хути почти не са докоснали глобалния поток от стоки. Като дял от глобалния БВП, търговията се възстанови от пандемията и се прогнозира да нарасне стабилно тази година, пише The Economist.

Погледнете по-дълбоко обаче и ще видите крехкостта. В продължение на години редът, който управлява глобалната икономика след Втората световна война, е ерозиран. Днес е близо до колапс. Притеснителен брой съвкупни въздействия може да предизвикат анархия, където силата е правило, а войната отново решава въпросите на великите сили. Дори ако никога не се стигне до конфликт, ефектът върху икономиката от срив в нормите може да бъде бърз и брутален.

Разпадането на стария ред е видимо навсякъде. Санкциите се използват четири пъти повече, отколкото през 90-те години на миналия век; Америка наскоро наложи "вторични" наказания на организации, които подкрепят руските армии. В ход е война за субсидии, тъй като страните се стремят да копират огромната държавна подкрепа на Китай и Америка за зелено производство. Въпреки че доларът остава доминиращ и нововъзникващите икономики са по-устойчиви, глобалните капиталови потоци започват да се фрагментират.

Институциите, които защитаваха старата система, или вече не съществуват, или бързо губят доверие. Световната търговска организация навършва 30 години следващата година, но ще прекара повече от пет години в застой, поради пренебрегването на САЩ. МВФ е обхванат от криза на идентичността, хванат между зелената програма и осигуряването на финансова стабилност. Съветът за сигурност на ООН е парализиран. Наднационалните съдилища като Международния съд все повече е изпозлван като оръжие от воюващите страни. Миналия месец американски политици, включително Мич Макконъл, лидерът на републиканците в Сената, заплашиха Международния наказателен съд със санкции, ако издаде заповеди за арест на лидерите на Израел, който също е обвинен в геноцид от Южна Африка в Международния съд.

Досега разпокъсаността и упадъкът са наложили скрит данък върху глобалната икономика: осезаем, но само ако знаете къде да търсите. За съжаление, историята показва, че са възможни по-дълбоки, по-хаотични сривове — и могат да се случат внезапно, щом започне упадъкът. Първата световна война унищожи златния век на глобализацията, който мнозина по онова време смятаха, че ще продължи вечно. В началото на 30-те години на миналия век, след началото на Депресията и тарифите на Смут-Хоули, вносът на Америка се срина с 40% само за две години. През август 1971 г. Ричард Никсън неочаквано спря конвертируемостта на доларите в злато; само 19 месеца по-късно системата на Бретън Уудс с фиксирани обменни курсове се разпадна.

Днес подобен разрив изглежда твърде въобразим. Завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом с неговия мироглед с нулева сума ще продължи ерозията на институциите и нормите. Страхът от втора вълна от евтин китайски внос може да го ускори. Откровената война между Америка и Китай за Тайван или между Запада и Русия може да доведе до всеобхватен крах.

В много от тези сценарии загубата ще бъде по-сериозна, отколкото много хора си мислят. Модерно е да се критикува необузданата глобализация като причина за неравенството, световната финансова криза и пренебрегването на климата. Но постиженията от 1990-те и 2000-те - връхната точка на либералния капитализъм - са несравними в историята. Стотици милиони се спасиха от бедността в Китай, когато той се интегрира в световната икономика. Коефициентът на детска смъртност в световен мащаб е по-малко от половината от това през 1990 г. Процентът на световното население, убито от държавни конфликти, достигна следвоенно дъно от 0,0002% през 2005 г.; през 1972 г. е бил почти 40 пъти по-висок. Най-новите изследвания показват, че ерата на "Вашингтонския консенсус", който днешните лидери се надяват да заменят, е била тази, в която бедните страни са започнали да се радват на догонващ растеж, затваряйки пропастта с богатия свят.

Упадъкът на системата заплашва да забави този прогрес или дори да го върне назад. Веднъж разбит, той едва ли ще бъде заменен от нови правила. Вместо това световните дела ще изпаднат в естественото си състояние на анархия, което благоприятства бандитизма и насилието. Без доверие и институционална рамка за сътрудничество ще стане по-трудно за страните да се справят с предизвикателствата на 21-ви век, от ограничаване на надпреварата във въоръжаването в областта на изкуствения интелект до сътрудничество в космоса. Проблемите ще се решават от клубове на страни с единомислие. Това може да проработи, но по-често ще включва принуда и негодувание, както при въглеродните гранични мита в Европа или враждата на Китай с МВФ. Когато сътрудничеството отстъпи място на силното въоръжаване, страните имат по-малко причини да пазят мира.

В очите на Китайската комунистическа партия, Владимир Путин или други циници, система, в която силата е правило, не би била нищо ново. Те виждат либералния ред не като прокарване на възвишени идеали, а като упражняване на сурова американска мощ - власт, която сега е в относителен упадък.

Вярно е, че системата, установена след Втората световна война, постигна брак между интернационалистичните принципи на Америка и нейните стратегически интереси. И все пак либералният ред донесе огромни ползи и на останалия свят. Много от бедните по света вече страдат от неспособността на МВФ да разреши кризата с държавния дълг, която последва пандемията от COVID-19. Държави със среден доход като Индия и Индонезия, които се надяват да си проправят път към богатството, се възползват от възможностите, създадени от фрагментацията на стария ред, но в крайна сметка ще разчитат на глобалната икономика да остане интегрирана и предвидима. А просперитетът на голяма част от развития свят, особено на малките отворени икономики като Великобритания и Южна Корея, зависи изцяло от търговията. Подкрепена от силния растеж в Америка, може да изглежда така, сякаш световната икономика може да оцелее във всичко, което й се налага. Не, не може.