Лидер на йеменското крило на „Ал Кайда" Наджаф ал Кахтани е бил убит от силите за сигурност в Саудитска Арабия.

Информацията разпространи йеменския журналист Абдул Елах Шиа. По думите му Кахтани е бил убит в престрелка със спецслужбите на кралството още в края на април месец.

Според данни на службите Наджаф ал Кахтани е бил основната свръзка между йеменската и саудитската организации на „Ал Кайда", пише Mig.news.

Счита се, че Кахтани е отговорен за покушението срещу британския посланик в Сана миналия месец. Той е обвиняван и за организирането на несъстоялия се атентат в американския самолет в края на миналата година.

Кахтани е със забрана за влизане на територията на САЩ, както и със запорирани банкови сметки, заедно с военния командир на „Ал Кайда" на Арабския полуостров Касим ал Раима. Забраните са издадени обаче едва миналата седмица.

Според йеменския журналист Кахтани е най-важният лидер на терористичната организация и тя ще търси спешно негов заместник за региона. За това обаче ще е необходимо време.
Шиа обаче посочва, че самите американци нямат представа точно какво се случва, тъй като забраната за влизане на територията на Съединените американски щати е издадена след ликвидирането на Кахтани.

В последните месеци Саудитска Арабия засили активността в борбата си срещу международната терористична организация, особено след инцидента с американския лайнер по Коледа миналата година.
Тогава Йемен бе посочен като потенциално опасната странат в региона, заради укрилите се в нея множество терористи.