Известен баски политик и ръководител на партията „Батасуна" Арнално Отеги е арестуван от испанските власти, съобщава РИА Новости, позовавайки се на националното радио.

Наблюдатели в Мадрид свързват ареста на бившия депутат от баския регионален парламент с решение на Върховния съд на Испания. Отеги е поведен под отговорност и осъден за „възхваляване на тероризма" от Националната съдебна палата.

Става въпрос за изказване на Арнално Отеги на митинг, посветен на 25 години от гибелта на един от идеолозите на лявото радикално крило на баската групировка ЕТА Хосе Мигел Орденян, убит от испанските фашисти през 1978 г. Членовете на фашисткия „ескадрон на смъртта" - офицери от испанската армия - не са привлечени под отговорност.

Защитата на Отеги на процеса в Националната съдебна палата се опита да докаже, че почитта и паметта, отдадени на борците-антифашисти, не може да бъде разглеждана като „възхваляване на тероризма", а и ЕТА към това време не се счита за терористична организация.

По-рано беше съобщено, че ако Върховният съд откаже да преразгледа решението на Националната съдебна палата на Испания, Отеги ще бъде арестуван и вкаран в затвора за изтърпяване на 15-месечна присъда.

Вчера в югозападна Франция бяха арестувани трима заподозрени за членство към въоръжената баска сепаратистка организация ЕТА. Полицейската проверка беше направена два дена, след като от ЕТА прекратиха 15-месечното примирие. Те обвиняват испанското правителство, че е нарушило едностранно примирието.