Лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия влезе в сблъсък с германския канцлер Ангела Меркел за мерките в борбата с коронавируса. Армин Лашет призова по-малък контрол от централното правителство и "по-голямо доверие" към провинциите, информира АФП.

Лашет, който също е премиер на най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия, отвърна на критиката на Меркел към провинциите, че не са приложили договорените ограничения за спиране разпространението на вируса.

Германия затегна мерките по границата

Германия затегна мерките по границата

Също от днес всеки пристигащ в Германия със самолет ще трябва да показва тест

"Трябва да се доверим на тези, които работят на място и да позволим по-голяма свобода и гъвкавост", каза Лашет по време на реч, на която разкри програмата на партията 6 месеца преди парламентарните избори.

Откритият сблъсък между Лашет и Меркел се случва на фона на спада на подкрепата за консерваторите, борбата с трета вълна на коронавируса и мудната ваксинация. Също идва преди консерваторите да решат кой ще ги води на изборите на 26 септември.

 Германия съобщава за още случаи на съсиреци след ваксинация с AstraZeneca

Германия съобщава за още случаи на съсиреци след ваксинация с AstraZeneca

Седем души са починали, с първи дози са ваксинирани 2,27 млн. германци

Меркел и лидерите на 16-те провинции договориха национални мерки миналата седмица, включително "аварийна спирачка" в най-тежко засегнатите райони, но няколко провинции се отцепиха.

Меркел критикува Лашет по време на телевизионно интервю в неделя, като нападна регионалните лидери, че не спазват правилата.

Мерките се прилагат само в няколко окръга на Северен Рейн-Вестфалия и с големи изключения.

Но Лашет отвърна, че не помага, ако федералното правителство и провинциите си прехвърлят отговорността и настоя 16-те премиери да приемат това много сериозно.

Основен конкурент на Лашет за кандидат за канцлер на Германия от консерваторите е премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Зьодер описа спора между Меркел и Лашет като "много странен". Той подчерта, че остава зад канцлера и "аварийната спирачка".

Чехия разреши транзит към Германия без тест за COVID-19

Чехия разреши транзит към Германия без тест за COVID-19

Решението е за транспортните работници

Лашет призна, че са допуснати грешки в борбата с коронавируса, а също и някои грешки на лично ниво и егоизъм, които са намалили доверието към партията на национално ниво.