За първи път лидери на Червените кхмери са осъдени за геноцид, съобщава Би Би Си и "Гардиън".

Камбоджа осъди двама бивши лидери на доживотен затвор по обвинения в геноцид. Съдът призна 92-годишния Нуон Чеа и 87-годишния Киеу Сампан за виновни за причиняването на смъртта на близо 1,7 милиона души по време на управлението на Червените кхмери през 70-те години на XX век.

Киеу Сампан

Източник: ЕПА

Киеу Сампан

Присъдите са издадени почти 40 г. след падането на бруталния комунистически режим на камбоджанския диктатор Пол Пот.

92-годишният Нуон Чеа беше вторият в командването на Пот, а 87-годишният Киеу Сампан беше президент и премиер на азиатската държава. Те са осъдени на доживотен затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството, извършени в периода 1977-1979 г. Това е решителен момент за трибуналите срещу Червените кхмери. Двамата вече излежават доживотна присъда за престъпления срещу човечеството.

Съдът реши, че двамата са отговорни за убийства, изтребление, поробване, депортиране, изтезания, преследване на религиозна, расова и политическа основа, за изчезването на хора и масови изнасилвания чрез държавна политика на принудителен брак.

Нуон Чеа, описван от съда като "дясната ръка на Пол Пот", е признат за виновен по всички обвинения в геноцид, а Киеу Сампан не беше осъден за геноцид срещу мюсюлманското малцинство.

По време на процеса бяха разкрити подробности за бруталните действия на режима, особено за затвора S-21 и мястото за екзекуции, където са ликвидирани десетки хиляди хора. Разпитите и екзекуциите са извършвани по нареждане на "най-горните ешелони, включително и Нуон Чеа".

Между 1975 и 1979 г. Червените кхмери избиват 1,7 милиона души с масови екзекуции, глад и брутални трудови лагери - едни от най-големите зверства на XX век.

Двамата лидери бяха осъдени от подкрепян от ООН трибунал за избиването на мюсюлмани и етнически виетнамци.