Литва ще купи от Германия 88 бронирани коли на стойност близо 390 милиона евро. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на прибалтийската страна и трябва да успокои страховете на Вилнюс относно увеличаващата се военна мощ на съседна Русия, пише BBC.

Очаква се бронетранспортьорите "Боксер" да бъдат доставени в периода от 2017 до 2021 г.  Те се произвеждат от германските и холандските концерни Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann под шапката на общата компания ARTEC. Точната стойност на сделката е 385.5 млн. евро.

Литва увеличава с една трета бюджета си за отбрана всяка година от 2014 г. насам, когато Русия анексира Крим от Украйна. Страната обаче продължава да разчита за защита основно на партньорите си в НАТО.

Със сделката Литва ще стане третата страна в НАТО, което ще разполага с бронетранспортьори от този тип. С тях ще бъдат оборудвани два батальона от механизираната пехотна бригада „Железен вълк”.

По думите на министъра на отбраната на Литва Юзас Олекаса договорът свидетелства за сериозния подход на държавата за обезпечаване на националната сигурност, а и литовските въоръжени сили ще бъдат интегрирани с армията на своите съюзници.

Миналия месец на срещата на върха на Алианса във Варшава беше договорено Германия да оглави батальон с 1 000 немски, френски и норвежки войници в Литва. Батальони ще бъдат разположени също в Полша, Латвия и Естония като част от инициативата за увеличаването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа.