Ливанският министър на културата Тарек Митри помоли генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура да осигури защитата на археологическите обекти в Баалбек и Тир, които са включени в световното културно наследство, предаде БТА.

"От името на ливанското правителство ви моля да се намесите, за да спрат бомбардировките на Израел, които застрашават обектите в Баалбек и Тир, които са включени в списъка на световното културно наследство, съгласно конвенциите на ЮНЕСКО за защита на световното човешко наследство по време на война.
Интензивните бомбардировки се извършват в непосредствена близост до обектите. Археологическите структури, които вече са крехки, са застрашени от постоянните взривове и рискуват да бъдат пряко засегнати", пише министърът в писмо до генералния директор на ЮНЕСКО.

Центърът на град Баалбек, който е крепост на Хизбула на 90 км. източно от Бейрут, редовно е бомбардиран от израелската авиация. Той се намира на 300 метра от римските храмове. Според жители на града храмовете на Бакхус и Юпитер, където се намират шестте най-високи римски колони в света, се намират в близост до целите на въздушните удари.
В Тир, на 83 км. южно от Бейрут, има римски хиподрум и финикийско пристанище.

Израелската авиация днес разруши уникален мост виадукт в Дахр ел Бейдар, който свързва курортните градове Мдейридж и Хаман, предаде ИТАР-ТАСС.

Възстановяването на моста ще отнеме години. Мостът виадукт стана през този век един от националните символи на Ливан, тъй като проектът за строителството му бе подкрепян навремето от тогавашния премиер Рафик Харири, който бе убит в бомбен атентат.

За девет дни война са разрушени много обекти, построени или възстановени при управлението на Харири. По зла ирония на съдбата Ливан се връща в състоянието, в което бе след дългогодишната гражданска война, отбелязва ИТАР- ТАСС.

По изчисления на Ройтерс от 12 юли досега при военните действия в Ливан са убити най-малко 343 души, повечето от които са цивилни. В Израел са убити 19 войници и 15 цивилни.