Италианският регион Ломбардия се подготвя да въведе полицейски час. Това е най-голямата ограничителна мярка в борбата с коронавируса в страната от отмяната на националната блокада през пролетта, информира АФП.

Вечерният час ще е от 23,00 часа до 05,00 часа и се очаква да е в сила от четвъртък вечерта до 13 ноември.

Всеки кмет в Италия ще може да въвежда комендантски час

Всеки кмет в Италия ще може да въвежда комендантски час

Целта е да се спре пандемията

Здравният министър Роберто Сперанца даде съгласието си в понеделник вечерта, след като регионалното правителство предложи по-големи ограничения.

Управителят на Ломбардия Атилио Фонтана коментира пред вестник "Република", че това е важна инициатива, която не трябва да има особено сериозни икономически последици.

Повече от 10 000 нови случая на коронавирус отчете Италия в петък, което се случва за първи път от началото на здравната криза през февруари. Ломбардия е най-засегнатият регион. В понеделник в Ломбардия бяха регистрирани 1687 случая, а втори е административният регион Кампания с 1593 случая.

Повече от 36 000 са починалите в Италия от коронавирус.

Италия с нов рекорд на заразени за денонощие

Италия с нов рекорд на заразени за денонощие

Втора по смъртност в Европа

В събота Ломбардия нареди баровете да затварят в полунощ и забрани консумирането на храна и напитки на обществени места.

Премиерът Джузепе Конте обяви, че не предвижда още една национална блокада.

Вечерният час в Ломбардия се очаква да не засяга хора, които излизат от домовете си, за да посетят лекар, да отидат на работното място или нещо друго неотложно.

Ново постановление предвижда всички големи търговски центрове да затварят през уикендите.

Кампания също планира да въведе полицейски час през следващия уикенд, обяви регионалният шеф Винцечено де Лука, пише "Гардиън".

Централното правителство ще трябва да одобри молбата, но не се очаква да откаже.

Де Лука вече нареди да се затворят всички училища в региона до края на октомври.