Военният министър на Великобритания Майкъл Фелън обвини Русия за смъртта на цивилни граждани при химическата атака в сирийската провинция Идлиб. Това стана в статия на Sunday Times, съобщи BBC.

Той уточни, че Москва има косвена отговорност като "основен спонсор" на режима на Башар Асад.

Химическата атака - наистина ли е дело на Асад?

Химическата атака - наистина ли е дело на Асад?

САЩ удариха Сирия в отговор на химическата атака в Хан Шейхун

Франция, Великобритания и САЩ смятат Дамаск за отговорен за газовата атака, която стана на 4 април сутринта. Тогава над град Хан-Шейхун в Идлиб имаше бомбардировка. Опозиционните сили съобщиха, че полетите в Северозападна Сирия са били от самолети на сирийската армия или на руската авиация.

След бомбардировката хората започнаха да се задъхват. Активисти от опозицията твърдяха, че самолетите са обстрелвали местната болница.

Русия, която е на страната на Башар Асад, както и Китай, нееднократно налагат вето на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, с които се осъжда режима. След атаката представители на Кремъл предполагаха, че сирийската авиация може да е бомбардирала склад с химически оръжия на опозицията.

С удара си САЩ наказвали Сирия за химическата атака, идвал ред на Северна Корея

С удара си САЩ наказвали Сирия за химическата атака, идвал ред на Северна Корея

След 16 април щяло да стане още "по-интересно" в Сирия

"Сегашното военно престъпление е извършено пред очите им. В продължение на последните години Русия имаше всички възможности да спре войната, сега е задължена да демонстрира решимост за отстраняване на този режим", написа Майкъл Фалън.