Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова ръководителите на останалите страни членки на ЕС да се откажат от намеренията за увеличаване на бюджета на ЕС.

В телефонен разговор с канцлера на Германия, президента на Франция, премиерите на Швеция и Белгия, както и с президента на Европейския съвет Камерън е поискал придържане към минимално увеличение на бюджета.

Европейският съвет по принцип се съгласи с това, през 2001 година бюджетът на ЕС да се увеличи с 2.9%. За миналата година той беше 115 милиарда евро.

Преди това Лондон поиска замразяване на разходите на Европейския съюз. По всичко обаче е видимо, че Дейвид Камерън е готов да се съгласи на увеличение от 2.9%.

Членовете на Европейския парламент и Европейската комисия искат обаче увеличение от 6 процента.

Дори и минималното увеличение на бюджета би довело до увеличение на годишната вноска на Великобритания на 400 милиона фунта стерлинги, а при 6% увеличение вноската ще скочи до 900 милиона фунта (повече от 1 милиард евро)

Съвсем неотдавна правителството на Камерън обяви най-сериозните от десетилетия съкращения на бюджетните разходи.

Настояването си Дейвид Камерън ще трябва да отстоява на срещата на върха на страните членки на Общността, като това ще бъде първият по-сериозен политически изпит на новия британския премиер.